מה זה בכלל רווחים כלואים?
רווחים כלואים מתייחסים לרווחים שהצטברו בחברות, וזכו להטבות מס במסגרת החוק לעידוד השקעות הון. אפקטיבית, על רווחים אלו שולם מס חברות בלבד, בגובה 23% בשנים האחרונות.
רווחים אלה נשארו בתוך החברות ולא חולקו כדיבידנדים, מתוך מטרה להימנע מתשלום המס הנלווה לחלוקתם: מיסוי של 30% על הדיבידנדים המחולקים לבעלי השליטה בחברות, או 25% לדיבידנדים שמחולקים לבעלי מניות, שאינם בעלי שליטה. הרווחים הכלואים שימשו את החברות להשקעות ופיתוח עסקי ישירות דרך החברה, ולעיתים אף הועברו לחברות בת מחוץ לישראל.
תוצאות המבצעים האחרונים לשחרור הרווחים הכלואים
המבצע האחרון, שנערך בין השנים 2021 ל-2022, הוביל לגביית מס בהיקף של כ-2.9 מיליארד ש”ח על חלוקת רווחים בסך של כ-35 מיליארד ש”ח, כך לפי נתונים שפורסמו על ידי רשות המיסים. המס שנגבה היה גבוה משמעותית מתחזיות המדינה, שעמדו על כמיליארד ש”ח בלבד.
מה קורה עכשיו?
בשנה האחרונה, מדינת ישראל מצויה במלחמת "חרבות הברזל". המלחמה גררה איתה, בין היתר, הוצאות בלתי צפויות בהיקפים גדולים. כנגזרת מכך, החוב של מדינת ישראל גדל. כדי להתמודד עם החוב, אישרה הכנסת חוק המטיל מס על הרווחים הכלואים. החוק מכיל מספר עדכונים. בכתבה זו, נציין שני עדכונים מרכזיים בחקיקה.
על מי חל החוק החדש?
החוק חל על חברות שבהן מתקיימים שלושה תנאים מצטברים:
א. מחזור החברה הוא עד 30 מיליון ש"ח בשנה.
ב. החברה הינה חברת מעטים (חברת מעטים היא חברה המצויה בשליטתם של חמישה בני-אדם לכל היותר).
ג. סך העודפים של החברה הינו 750 אלף ש"ח או יותר, נכון לסוף שנת 2024. נכון לכתיבת שורות אלו, סך העודפים של החברה צפוי להיבחן אחת לשנה.
אז, מהם שני העדכונים המרכזיים?
עדכון ראשון: מעתה, חברות שהחוק חל עליהן, ידרשו לבחור אחת מתוך שתי חלופות:
- תשלום מס נוסף של 2% בשנה על על הרווחים שלא חולקו כדיבידנדים. למען הסר ספק, הוצאה זו לא תותר בניכוי.
- לחלק 6% מהרווחים כדיבידנד, וכך למעשה "להיפטר" מהמס הנוסף. נדגיש, שבשנה הקרובה בלבד, תינתן הטבה שתאפשר לא לשלם את שני האחוזים, באמצעות חלוקת דיבידנד של 5%, במקום 6%.
עדכון שני: מיסוי על חברות "עתירות רווח". בקצרה, חברות שבתחולת החוק, ושיעור הרווחיות שלהן לפני מס גבוה מ-25% ביחס להכנסות, ימוסו באופן הבא:
- הרווח הנמוך מ-25% ביחס להכנסה, ימוסה לפי מס חברות, כפי שהיה עד היום.
- יתרת הרווח תמוסה לפי שיעור המס השולי של בעל השליטה בחברה.
נמחיש את העדכון בצורה פשוטה: עבור חברה בעלת מחזור מכירות שנתי של 2.5 מיליון ש"ח, ורווח של 1 מיליון ש"ח, יחול המיסוי הבא:
כיצד השינויים משפיעים על החברות?
כפי שניתן לראות, מעבר לעידוד חלוקת דיבידנד שנתי בגובה 6% או יותר, ישנו שינוי מהותי באופן המיסוי על חברות בעלות רווחיות של 25% או יותר.
כיצד ניתן להיערך?
אם בעבר תכנון המס ומקסום ההוצאות המוכרות היה חשוב עבור בעלי החברות, הרי שבעקבות העדכונים הנ"ל, התכנון הפוך להיות כמעט בגדר חובה. לבעלי החברות מומלץ להיוועץ ברואי חשבון לתכנון מס אופטימלי בפרט, ולווידוא מלוא משמעויות החוק בכלל.
כתמיד, נשמח לייעץ ולעזור בכל שאלה, התייעצות או סוגיה.
אין להיזקק לתוכן המידע הנ"ל ללא קבלת עצה מקצועית מתאימה, שכן אין מטרתו אלא להסב את תשומת הלב לאמור בו.