פסיקה דרמטית של בית הדין לעבודה – טיפ של מלצר ייחשב כחלק משכר העבודה

שתפו את הפוסט

 בית הדין הארצי לעבודה פסק ב-26/3/2018, במסגרת שני ערעורים שאוחדו לצורך העניין, כי כספי התשר (טיפים) שמקבלים מלצריות ומלצרים במסעדות ובבתי קפה ייחשבו כחלק משכר העבודה שלהם.

בית הדין פסק כי כספי התשר בענף המסעדנות צריכים להיחשב כהכנסת המסעדה, וכל הכנסה של המלצר מתשר צריכה להיחשב כהכנסת עבודה שלו מאת מעסיקו. זאת, גם אם התשר שולם ישירות למלצר, או אם לא עבר דרך הקופה, או אם שולם באמצעי תשלום נפרד מזה שבאמצעותו שולמה הארוחה, וגם אם הוא לא נרשם בספרי המסעדה או ביומן השירות.

על פי ההלכה החדשה נקבעו הסדרי משנה שעל המעסיק והעובד לנהוג לפיהם:

  1. הסדר "ברירת המחדל" הוא כי בהעדר התניה מפורשת אחרת בטופס ההודעה לעובד על תנאי העבודה או בדרך אחרת כדין, המעסיק רשאי להשתמש בכספי התשר אך ורק לשם תשלום שכר עבודה לעובדים, וזאת על פי ההסדר המוסכם במסעדה, שצריך להיות במפורש ועדיף בכתב. המעסיק אינו רשאי לשלם באמצעות כספי התשר תשלומי חובה (חלק המעסיק בדמי הביטוח הלאומי ובמס בריאות), הפרשות לפנסיה (חלק המעסיק), או זכויות סוציאליות אחרות. תשלומים אלה יש להעביר בגין מלוא השכר המשולם לעובד, כלומר, לרבות כספי התשר.
  2. ניתן לסטות מהסדר "ברירת המחדל" ולקבוע חוזית כי בכל הנוגע לכספי התשר, המעסיק רשאי, בכפוף לכל דין, להגיע להסכמה עם העובדים בדבר התניה החורגת מברירת המחדל, הקובעת כי המעסיק רשאי להשתמש בכספי התשר, העולים על שכר המינימום או על שכר בשיעור גבוה יותר שסוכם עליו לשם תשלום תשלומי החובה החלים על המעסיק, כדוגמת חלקו בדמי הביטוח הלאומי ובהפרשות לפנסיה, או תשלום הזכויות הסוציאליות של עובדי שרשרת השירות.
  3. בכל מקרה, בין אם על פי ברירת המחדל ובין אם על פי התניה חורגת, לא ישולם לעובד שכר בשיעור הנמוך משכר המינימום על פי חוק או מהשכר החוזי, לפי הגבוה מביניהם.
  4. משכרו של העובד ינוכו כל תשלומי החובה שיש לנכות משכר עבודה כמו דמי ביטוח לאומי (חלק העובד) והפרשות לפנסיה (חלק העובד).
  5. בקרות מקרה המזכה בתשלום גמלה (תאונת עבודה, נכות, אבטלה), יחשב המוסד את הגמלה על יסוד הכנסת המלצר האמיתית והמלאה, הכוללת את כספי התשר.

הערות ודגשים

  1. חשוב לשים לב כי המהלך עלול להשית תשלומי מס חדשים על המסעדות. אנו מציעים לכל בעלי מסעדה להיערך לכך על מנת להימנע מפגיעה כלכלית וכן מפני חשיפה לתביעה משפטית.
  2. בית הדין הארצי לעבודה פסק כי מאחר שהסדר זה חל גם על תשלום דמי הביטוח הלאומי, שלגביהם נערכת התחשבנות שנתית בכל שנת מס, ועל מנת לתת למחוקק שהות להסדיר את הנושא בדרך אחרת, היה ויראה לנכון לעשות כן, ההסדר החדש ייכנס לתוקפו ביום 1.1.2019 למעט ביחס לשני מקרי הערעור הנדונים לעיל. לגבי שני הליכים אלה יחול ההסדר החדש באופן מידי.

 

הרשמו לניוזלטר שלנו

פרסומים נוספים

דילוג לתוכן